lördag 11 januari 2014

Piteandan en fin fasad och ett hemskt inre!!!

De så kallade "Piteåprojektet" visar att den hyllade Piteandan där man ska vara duktig, glad och lycklig kan vara en orsak till att kvinnorna i Piteå mår så mycket sämre än männen.

Piteandan pressar kvinnorna för hårt

PITEÅ I Piteå håller vi ihop – vi är duktiga, vi är bra, allt enligt den omtalade Piteandan. Men om man inte fixar livspusslet kommer baksidan av myntet och pressen att vara lycklig gör framför allt kvinnorna sjuka.

Glappet mellan kvinnors och mäns antal sjukdagar har länge varit oroväckande stort i Piteå. Depression, utbrändhet och trötthet är vanliga åkommor för kvinnorna. Klyftan mellan kvinnors och mäns antal sjukskrivningsdagar är dessutom stor. För att få svar på varför det är så och samtidigt få ner ohälsotalet, startades ”Piteåprojektet” för drygt ett år sedan som ett samarbete mellan Piteå kommun och landstinget.

– Syftet var att granska den omotiverade skillnaden mellan kvinnors och mäns sjukskrivningar samt att ta fram förslag för att minska denna, säger Lisbeth Eriksson, projektledare.

Rapporten var klar i höstas och en komplex bild av orsaker kan urskiljas. En av dem är den ofta hyllade Piteandan som enligt projektet också innebär en press att vara stark och duktig. Här pekas på de traditionellt starka könsskillnader som finns i Piteå.

Kvinnorna mest utsatta

Vi har ett utpräglat vi- och dem-tänkande, högt ställda krav på att ha ett arbete, må bra och klara av sin situation. Om man inte klarar detta, så passar man inte in. Sammantaget blir detta en större belastning på kvinnorna, de har blivit mer socialt och ekonomiskt utsatta och mer sjukskrivna jämfört med männen i Piteå.

De stora könsskillnaderna är karaktäristiska för en gammal bruksort som Piteå.

En orsak till Pitekvinnors ohälsa är att de i hög grad jobbar deltid och är tillfälligt anställda i mycket större utsträckning än män i Piteå. Undersökningen visar också att trots att kvinnor betydligt oftare än män studerar vidare, så har de lägre löner. Skillnaden i medelinkomst mellan könen är större i Piteå än i övriga länet och riket. Projektet visar också att fler kvinnor än män har avlidit i lungcancer 2001-2011 i Piteå.

Diskussionen är igång

Så vad händer nu? Helena Lindehag, samhällsutvecklare på Piteå kommun menar att diskussionen är igång i Folkhälsorådet som är ett samhällsforum där kommun, landsting och polis medverkar.

– Under våren ska vi jobba med att se vad vi kan göra för att stärka kvinnors hälsa i Piteå.

Från kommunens sida ska 2014 präglas avjobb med mångfaldsarbete, enligt kommunalråd Helena Stenberg.

– Jämställdheten är en viktig del i detta. Det är ett stort arbete som även innefattar hur vi kan jobba med arbetsgivare för att få igång en dialog.

Hon menar att kommunen tagit på sig genusglasögonen sedan några år. Bland annat genom Sveriges kommuner och landstings program "Hållbar jämställdhet". En workshop kommer att hållas inom kort för allmänheten där dessa frågor kan diskuteras.

– Den service och de tjänster som vi erbjuder ska vara jämställda. Vi har utbildat medarbetare, politiker och strateger. Dessutom har personal granskat sina egna verksamheter, exempelvis inom skola och omsorg och det finns könsskillnader som vi jobbar med att få bort, säger Helena Stenberg.

FAKTA Sjukpenningdagar

Sjukpenningdagar i snitt per år.

Norrbotten Kvinnor Män

2009 9,4 5,4

2010 7,9 4,7

2011 9,1 5,1

2012 10,4 5,5

Piteå Kvinnor Män

2009 10,8 5,1

2010 9,2 5,2

2011 11,0 5,6

2012 13,0 6,0

Källa: Försäkringskassan.


Helena Stenberg menar att kommunen sedan en tid tagit på sig genusglasögonen och jobbar för en hållbar jämställdhet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar